,

leerproblemen of toch iets anders?

Een solide basis voor jouw kind met reflexintegratie

Het wordt steeds duidelijker dat je beter kunt leren en onthouden wanneer je in beweging bent. We zijn niet voor niets ‘geprogrammeerd’ om te leren bewegen. Een programma dat we van kinds af aan gevolgd en geoefend hebben, zodat we elke beweging kunnen maken die we maar willen. Toch?
Maar stel dat er tijdens dat oefenprogramma iets haperde, waardoor de volgende oefeningen veel meer moeite kostten? Wat dan? Dan kan het op school voor leerproblemen zorgen.

Lastig op school
Neem bijvoorbeeld Rianne, een basisschoolleerlinge van 9 jaar. Als je haar in de klas ziet zitten hangt ze altijd zijwaarts. Tijdens het halfuurtje lezen vertoont ze vluchtgedrag: ze wil een ander boek uitzoeken, moet plassen en let op alles en iedereen. Rianne heeft moeite met vakken als taal, lezen en spelling. Haar ouders willen daarom een dyslexieonderzoek voor deze leerproblemen.

Ook rekenen is lastig en als ze schrijft breekt ze bijna haar potlood, zo hard drukt ze erop. Bij de gymles vallen haar houterige bewegingen op en heeft ze moeite met gooien en vangen.

Rianne krijgt al extra ondersteuning op school en heeft ook fysiotherapie gehad. De bekende manieren van aanpak. Toch blijft het lastig voor haar.

Wat is er echt aan de hand met Rianne?
Alles wijst erop dat bij Rianne de asymmetrisch tonisch nek reflex (ATNR) nog actief is. Deze reflex, die al in de baarmoeder ontstaat wordt ook wel een ‘leerreflex’ genoemd. Een actieve ATNR is voor veel kinderen een van de meest voorkomende oorzaken voor problemen op school, zoals:

  • een moeizaam leerproces, vaak door niet kunnen automatiseren
  • visuele problemen door een gebrekkige oog-handcoördinatie
  • moeite met lezen en schrijven
  • dyslexie
  • snel afgeleid zijn
  • uitdagingen met sport, balans en bal vangen.


Hoe pak je dit probleem aan?
Om je kind een stevige basis te geven voor verdere groei, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de werkelijke oorzaken van de problemen. Als onderwijsondersteuner én als moeder spreek ik uit ervaring: ik zag dat de gebruikelijke probleemaanpak niet bij iedereen werkte. Problemen zoals een actieve ATNR zijn in veel gevallen terug te voeren op een verstoorde reflexontwikkeling. In mijn aanpak staat reflexintegratie centraal.

 

Met reflexintegratie werkt jouw kind aan een solide basis om weer fijn te kunnen leren, bewegen en in balans te zijn. Ik kan het ook! biedt gerichte oplossingen voor kinderen, en ook voor volwassenen. Lees op mijn website wat reflexen zijn, en waarom integratie zo belangrijk is bij de ontwikkeling.

www.ikkanhetook.nl

06 – 250 515 39